Литература - токсинобразующие микроскопические грибы
Видео: Анна Дмитриевна изучает книгу с запахами!
К ГЛАВЕ 3
Клавицепстоксикозы
АсотскийН. О влиянии спорыньи на количество и состав молока. СПб., 1870.
ВыясновскийА. Ю. Эрготизм. М., 1937, 5—160.
Геловани Д. М. Токсикологическая характеристика склероциев гриба Claviceps paspali.— Тез. докл. совещ. по микотоксикозам. К., 1956.
Заболотная Е. С. Алкалоиды спорыньи.— Тр. Института лекарственных растений, 10. М., 1950, 189.
Клаф Л. А., Горин М. Г. и др. Эрготизм. Спорынья и борьба с ней. К., Мед. изд-во УССР, 1935, 5—77.
Кокорин Ф. К вопросу об изменениях в тканях животного организма при хроническом отравлении спорыньей. Диссертация СПб., 1884, 1.
Колотинский С. Д. Хронические отравления спорыньей и наблюдаемые при нем изменения в центральной нервной системе у животных. Диссертация СПб., 1902.
Костаньоли Н., ТонолоЛ. Эрготалкалоиды в погруженной культуре.— Тез. докл. VIII Междун. конгресса по микробиологии. М., 1966.
Маградзе П. Г. Кормовая интоксикация домашних животных — клавицепстоксикоз (бандала) в Западной Грузии.— Ветеринария, 5, 1948, 35.
Оранская М. С., Гончарова Л. Ф., Безбородов А. М. Алкалоиды спорыньи. — Микробиологический синтез, Сб. информ. мат., 2, 14, 1969.
Пидопличко Н. М. Грибная флора грубых кормов. Спорынья. К. Изд-во АН УССР, 1953, 72, 366.
Рождественский Н. А. Спорынья. Сводка современных данных о спорынье.— Материалы по микологии и фитопатологии. Л., 1927, 6, 123.
Рудашевская Б. И. Влияние малых доз спорыньи на животный организм.— Вопросы питания, 4, 1936, 171.
Саликов М. И. Новое кормовое заболевание лошадей и крупного рогатого скота.— Ветеринария, 2—3, 1944, 41.
Слонимская В. М., Бедер В. Л., Холинский Б. С. Клиника и патологическая анатомия эрготизма.— Тр. Киевск. психоневрол. института,
1936, 169.
Спесивцева Н. А. К этиологии клавицепстоксикоза животных.— Ветеринария, 5—6, 1946, 39.
Спесивцева Н. А. К вопросу изучения грибка Claviceps paspali в Закавказье.— Тр. Груз. НИВОС, 1948, 139.
Тихомиров В. Спорынья (Secale cornutum, Claviceps purpurea T u 1.). Строение, история развития и влияние спорыньи на организм при хроническом отравлении ею кур. Диссертация ст. доктора медицины. М., 1873.
Шалагина А. И., Островская Н. И., Баньковская А. Н., Баньковский А. И. Получение классических эрготалкалоидов в сапрофитной культуре Claviceps purpurea (F г.) Т u 1.— Микробиол., 34, 1965, 901.
Якоби Э. Об открытии и приблизительном количественном определении спорыньи в ржаной муке.— Мед. вестник, 1, 18, 1864, 164.
A b e M. Researches on ergot fungus. Parts. Ill—17.— Ann. Repts Takeda Research. Lab., 10, 1961, 73.
Abe М., Jamano Т., Kusumoto M. Researches on ergot fungus. Isolation of a mutant productive of agroclavine rather excellently even in submerged culture.— J. Agr. Chem. Soc. Japan, 27, 1953, 18.
Abe М., Jamono Т., Kusumoto M. Researches on ergot fungus. Ptoduction of ergot alkaloids in surface replacement cultures.— J. Agr. Chem. Soc. Japan, 27, 1953, 613, 617.
Abe М., Jamono Т., Kozu J., Kusumoto M. Researches on ergot fungus. Qualitative determinations of the ergot alkaloids present in the sclerotia and saprophytic cultures of ergot fungus.— J. Agr. Chem. Soc. Japan, 29,
697.
Abe M. On the biogenetic interrelations of ergot alkaloids. — In: 3th. Intern, symp. Biochem. und Physiologie der Alkaloide. Berlin, 3, 1966, 393.
Agra mone F., Chain E. B., Ferretti A., M i n g h e t t A., Pennella P., Monolo A., Vero L. Production of a new lysergic acid derivate in submerged culture by a strain of Claviceps paspali S t e v. et H a 1 1.— Proc. Roy. Soc. (Lond.), Ser. B, 155, 1961, 26.
A g u e 1 1 S. Biosynthesis of lysergic acid type ergot alkaloids (Claviceps purpurea and Cl. paspali) — In: 3th. Intern. Symp. Biochem. und Physiologie der Alkaloide. Berlin, 3, 1966, 593.
Allcroft N. Z., Cocking Т. T. The colorimetric assay of ergot.— J. Pharm. and Pharmacol., 5, 1932, 341.
Amici А. М., M i n g h e t t i A., Scoti Т., Spa 11a C., Togn о 1 i L. Production of ergotamine by a strain of Claviceps purpurea (F r.) T u 1.— Experientia, 22, 1966, 415.
Baxter R. М., Kandel S. J., Okanv A. Biosynthesis of ergot alkaloids.— Chem. and Ind., 1960, 1453.
Baxter R. М., Kandel S. J., Okany A. Biosynthesis of ergot alkaloids.— Chem. and Ind., 1961, 266.
Beliveau F., Ranstad E.8 Hydroxylation of agroclavine and elymoclavine by fungi.— Lloydia, 9, 1966, 34.
В i a n с h i P., С h a i n E., Mantle P. G., T о n о 1 о A. Formation of a lysergic acid derivative during of the parasitic development of a strain of Claviceps purpurea S t e v. et H a 1 1.— Nature, 1964, 202, 312.
Brady L. K-, Tyler V. E. The biosynthesis of clavine alkaloids.— Planta Medica, 7, 1959, 225.
Cooke R.C., Mitchell D. F. Sclerotium size and germination in Claviceps purpurea.— Brit. Mycol. Soc. Trans., 49, 1966, 95.
Costahgnoli N. S., Mantle P. G. Occurence of D-lysergic, acid and 6-methyl-ergol-8-ene-8-carboxylic acid in cultures Claviceps purpurea.— Nature, 211, 1966, 859.
D e n f e 1 L. Mutterkorzuchtung auf tetraploiden Roggen.— Arch. Pharmacol., 1954 , 287.
Donald (Me) L . К., С h e 1 d e 1 i n V. H., R i n g Т. E. Glucose catabolism in the ergot fungus Claviceps purpurea — J. Bacter., 80, 1960, 61.
F e 1 к 1 о v a M. Prispevek к pestovani Claviceps purpurea T u 1. na umelych pudach.— Cska mycol., 12, 1958, 232.
Foster G. E., Me D о n a 1 d J., J о n e s T. S. G. The separation and identification of ergot alkaloids by paper partition chromatography.— J. Pharmacol., 1, 1949,302.
Fross H. G., Horneman U., Schilling N., Groger D., E r g e D. Chanoclavines and the biosynthesis of ergot alkaloids.—Chem. Commun.,
1967, 105.
Garay A. Substances speciales jouant un roe dans l&rsquo-infection des plantes, particulierement en ce qui concerne lergot du seigle (Claviceps purpurea).— Acta Biol. Acad. Sci Hung., 7, 1957, 325.
Gjerstad G. Intermediary metabolism of ergot. I. Amino acid metabo" lism.— J. Amer. Pharm. Assoc. Scient., 48, 1959, 443.
Gjerstad G. Intermediary metabolism of ergot.— Planta med., 10,
267.
Glenn A. L. The structure of the ergot.— Quart. Rev. Chem. Soc., 8,
192.
Groger D. Weitere Untersuchungen iiber den Alkaloid-stoffwechsel des Mutterkorns.— Kulturpflanze, 6, 1958, 243.
Groger D. Uber die Bildung von Clavin-Alkaloiden in Submers Kultur.
Arch. Pharm., 292, 1959, 389.
Groger D. Untersuchungen zur Biosynthese der Mutterkornalkaloide.— Z. Naturforsch., 14b, 1959, 355.
Groger D., Mothes K-, Simon H., Floss H. G., Weyg a n d F. Uber den Tryptophan Stoffwechsel des Mutterkornpilzes. — Z. Naturforsch., 16b, 1961, 432.
Groger D., Erge D. Uber die Bildung von lysergsaure Derivaten in submerskultur von Claviceps purpurea S t e v. et Hall. — Pharmazie, 19, 775.
Groger D., Erge D., Floss H. Biosynthese der Mutterkornalkaloide.— Z. Naturforsch., 21b, 1966, 827.
Handbook of Microbial metabilites. Brooklyn, N. Y., 1961, 465.
Harley - Mason I. Biogenesis of lysergis acid.— Chem. and Ind., 251.
Hartmann Т., Steiner M. Decarboxylierung von L-Leucia durch Mycel von Claviceps purpurea — Naturwissensch., 49, 1962, 258.
Heath H., Wildly L. Biosynthesis of ergothionine by Claviceps purpurea. 3. Incorporation of labelled histidine.— Biochem. J., 68, 1958, 407.
Hecht М., Hecht W. Vergleichende Untersuchungen uber Physiologie und Chemie von Leucosclerotien bei Mutterkorn.— Pharmazie, 9, 1954 , 424.
Hofmann A., Brunner R., Kobel H., Brack A. Neue Alkaloide aus der saprophytischen Kultur des Mutterkornpilzes von Pennisetum typhoideum R i с h.— Helv. Chim. Acta, 40, 1957, 1358.
Jenkinson G. Ergot infectione of grasses in the South-West of England.— Plant Pathol., 7, 1958, 81.
Johansson M. Growth and alkaloid production by Claviceps purpurea (F r.) T u 1. II. The effect of chelating agents, especially 8-hydroxy-quinoline (oxine). — Physiol. Plant., 17, 1964, 507. III. Reversal of the action of 8-hydroxyquinoline (oxine).— Там же, 17, 1964, 530- IV. Metabolic changes caused by oxine.— Там же, 17, 1964 , 547.
Jung М., Rochelmeyer H. Zur Morphologie und Cytologie von Claviceps purpurea T u 1. in saprophytischen Kultur.— Beitr. Bid. Pflanz., 35, 1960, 343.
Kobel H., Stopp K. Erstmaliger Fund einer Wildform von Clfiviceps purpurea auf Paspalum.— Naturwissensch., 54, 1957, 145.
Kornhauser A., Perpar M. Kvantitativo dolocanje alkaloidov rzenega rozicka v prisotnosti barvel te droge.— Farm. Vesth., 18, 1967, 1.
К у b a 1 G. Response of ergot fungus to the nutrition aviable from the host plant.— Phytopath., 53, 1963, 363.
Laughlin Me J. L., Goyan J. E., Paul A. G. Thin-layer chromatography of ergot alcaloids.— J. Am. Pharmac. Ass., 53, 1963, 306.
Lewis R. W. Production, storage, and germination of conidia of Claviceps purpurea.— Acta Bot. Acad. Scient. Hung., 5, 1959, 71.
Lingens F., Coebeb W., Uesseler H. Regulation der Biosynthese der aromatischen aminosauren in Claviceps paspali.— J. Biochem., 1967, 44.
Loveless A. K. Claviceps fusiformis sp. nov., the causal agent of an agalactia of sows.— Trans. Brit. Мус. Soc., 50, 1967, 15.
Majer J., Kybal G., Komersova J. Ergot alkaloids. I. Biosynthesis of the peptide side chain.— Folia Microb., 12, 1967, 489.
Mantle P. G. Emergence and phytopathological properties of a new strain of Claviceps purpurea.— Ann. Appl. Biol., 60, 1967, 353.
Marshall G. M. The incidence of certain seed-borne diseases in commercial seed samples. II. Ergot, Claviceps purpurea (Fr.) T u 1. in cereals.— Ann. Appl. Biol., 48, 1960, 19.
Mary N. Y., Kelleher W. J., Schwarting A. E. Production of lysergic acid derivatives in submerged culture. 3. Strain selection on defined media.— Lloydia, 28, 1965, 218.
Michelon L. E., Kelleher W. E. The spectrofotometric determination of ergot alkaloids. A modified procedure employing p-dimethylaminobenzoal- denyde.— Lloydia, 26, 1963, 192.
Mi chener H. D., Snell N. Studies on cultural reguierments of Claviceps purpurea and inactivation of ergotamine.— Am. J. Bot., 37, 1950, 52.
Mothes K-, Silber A. Uber die Variability des Mutterkorns.— Forsch. Fortschr. dtsch. Wiss., 28, 1954, 101.
Mothes K-, Weygand F., Groger D., Griselbach H. Untersuchungen zur Biosynthese der Mutterkornalkaloide.—Z. Naturforsch., 13b,
41.
Mrtek R., Crespi H., Blake М., Katz F. Effect of deuterium oxide on the saprophytic culture of Claviceps.— J. Pharmac. Sci., 56, 1967, 1234.
Pacifici L. R., Kel lecher W. J., Schwa rating A. E. Production of lysergic acid derivatives in submerged culture. I. Fermentation studies.— Lloydia, 25, 1962, 37- II. Strain selection and screening.— Lloydia, 26, 1963, 161.
Plieninger H. Die Biosynthese der Mutterkornalkaloide.— Int. Symp. on Bioch. and Physiol, of Alkaloids. — Abhandl. Deutsch. Akad. Wiss., 3, 1966, 387.
Plieninger H., Innuel H., VolkeA. Untersuchungen zur Biosynthese der Mutterkornalkaloide.— Ann. Chem., 706, 1967, 223.
Pohm М., Fuchs L. On the paper chromatographic separation] and estimation of ergot alkaloids.— Naturwissensch., 41, 1954 , 63.
Prochazka V., Kavka F., Prucha N., Pitra J. General method for determination of ergometrine, agrometrinine, ergotamine and ergotaminine in solutions.— C. farm., 13, 1964, 493.
Rosarra J. P., Kel lener V. G., Schwarting A. E. Production of lysergic acid derivatives in submerged culture. 4. Inorganic nutrition studies with Claviceps paspali.— Appl. Microb., 15, 1967, 1270.
Rozumek K-E. Untersuchungen zur Keimungsphysiologie der Konidien des Mutterkornpilzes, Claviceps purpurea T u 1. in submerskultur.— Beitr. Biol. Pflanz., 38, 1963, 237.
Rutschmann J., Kobel H. Obtaining derivatives of lysergic acid by a microbial process.— Belgian Pat., § 636716, 1964.
S a n d о z L. Lysergic acid.— Belgian Pat., § 620157, 1964.
Silber A., Bischoff W. Die konstanz des alkaloidgehaltes bei verschidenen Rassen von Mutterkorn. — Pharmazie, 9, 1964, 46.
Simpson C., West E. Ergot poisoning in cattle.— Circ. Fla. Agr. exptl. sta., 43, 1952, 6.
Singh G. The effect of patulin on the chemical composition of Claviceps purpurea.— Phytopath. Ann. Abstr., 55, 1965, 1076.
Stoll A., Hofmann A., Petrzilska Ch. Die Konstitution der Mutterkornalkaloide. Structur des Peptidteils III.— Helv. Chim. Acta, 34, 1951, 1544.
Stoll A., Brack A., Kobel H., Hofmann A., Brunner R. Die alkaloide eines Mutterkornpilzes von Pennisetum typhoidum Rich, und deren Bildung in saprophytischer Kultur.— Helv. Chim. Acta, 37, 1954, 1815.
Stoll A., Brack A., Hofmann A., Kobel H. Process for the preparation of ergotamine, ergotaminine and ergometrine by saprophytic culture of ergot (Claviceps purpurea (F r.) T u 1.) in vitro and isolation of the alkaloids thus produced.— Un. Sta. Pat., § 28099, 1957.
Stradnova К. Methoden zur isolierung und ermittlung auxotropher mutanten bei Claviceps purpurea (F г.) T u 1.— Z. Pflanz., 51, 1964, 167.
Stradnova K. Der Alkaloidgehalt und der Alkaloidtyp auxotropher UV-mutanten des Mutterkoms (Claviceps purpurea (F r.) T u 1.) bei parasitischer Kultur auf Roggen.— Flora, Jena, Abt. A, 157, 1967, 517.
Suhodolnic R. I., Henderson L. М., Hanson I. B., Loo I. H. Biosynthesis of ergot alkaloides.— J. Am. Chem. Soc., 80, 1958, 3153.
Taber W. A., Vining L. C. A nutrition study of three strains of Claviceps purpurea (F г.). T u 1.— Canad. J. Microb., 3, 1957, 55.
Taber W. A., V i n i n g L. C. The influence of certain factors on in vitro production of ergot alkaloids by Claviceps purpurea (F r.) T u 1.— Canad. J. Microb., 4, 1958, 611.
Taber W. A., Vining L. C. The effect of homogenizing the inoculum on in vitro production of ergot alkaloids.— Canad. J. Microb., 5, 1959, 418.
Taber W. A., Vining L. C. Tryptophan as a precursor of the ergot alkaloids.— Chem. and Ind., 1959, 1218.
Taber W. A., Vining L. C. In vitro production of ergot alkaloids by cultures of Claviceps purpurea (F r.) T u 1.— Canad. J. Microb., 1960, 6, 355.
Taber W. A., Vining L. C. Physiology of alkaloid production by Claviceps purpurea. The correlation with changes in mycelial poliol carbohydrate, lipid and phosphorus containing compounds.— Canad. J. Microb., 9, 1963, 1.
Taber W. A. Sequential formation and accumulation of primary and secondary shunt metabolic products in Claviceps purpurea.— Appl. Microb., 4, 1964 , 32.
Taber W. A., Siepmann R. Comparison of growth and primary shunt product formation by Claviceps purpurea cultured on succinic acid and glucose as carbon sources.— Appl. Microb., 14, 1966, 320.
Taylor E. H., Ramstad E. Biogenesis of lysergic acid in ergot.— Nature, 188, 1960, 494.
Taylor E., Sho ugh H. Enzymology of ergot alkaloid biosyntheses.— Lloydia, 30 (1), 1967, 197.
Thiele O. W. Fettsauren des Fettes aus Mutterkorn Claviceps purpurea.— Biochim. Biophis. Acta, 84, 1964, 483.
Tyler V. E. Some factors influecing the saprophytic production of clavine alkaloids by Claviceps purpurea.— J. Am. Pharmac. Ass. Sci., 47, 1958, 787.
Tyler V. E., Schwar t i ng A. E. The culture of Claviceps purpurea.
Growth and nutrition in submerged culture.— J. Am. Pharmac. Ass. Sci., 41,
590.
Vining L. G., Taber W. A. Estimation of ergot alkaloids in cultures of Claviceps purpurea.— Canad. J. Microb., 5, 1959, 441.
Vining L. С., Та b er W. A. Alkaloids.— In: Biochemistry of Irfdustr. microorganisms. N. Y., 1963.
Vining L., Taber W. Analysis of the endogenous sugars and polyols of Claviceps purpurea by chromatography on ion exchange resins.— Canad. J. Microb., 10, 1964, 647.
Voigt R., Wichmann D. Zum Clavin-Stoffwechsel Roggenmutter- korns in saprophytischer Kultur.— Pharmazie, 16, 1961, 369.
Voigt R. Uber clavinalkaloide in Roggenmutterkorn. Beitrag zur biogenese der Alkaloidi.— Pharmazie, 17, 1962, 156.
Voigt *R., Bornschein M. Zur Biogenese der Peptidalkaloide von Claviceps purpurea T u 1.— Pharmazie, 19, 1964, 772.
Voigt R., Keipert S. Zur Beeinflussung des Alkaloidspectrums bei Claviceps purpurea T u 1. in saprophytischer Kultur.— Pharmazie, 22, 1967, 329.
Waart C. Some aspects of phosphate metabolism of Claviceps purpurea (F r.) T u 1 .— Canad. J. Microb., 6, 1960, 675.
W а а г t С. Some aspects of phosphate metabolism of Claviceps purpurea. II. Relationship between nucleic acid synthesis and ergot alkaloid production.— Canad. J. Microb., 7, 1961, 883.
Weygand F., Floss H., Mothes U., Groger D., Mo th e s H. Biosynthesis of ergot alkaloids. Comparison of two possible intermediates.— Z. Naturforsch., 19b, 1964, 202.
Woods A. G., Bradley J. F., Mantle P. G. An outbreak of gangrenous ergotism in cattle.— Vet. Rec., 78, 1966, 742.
Пенициллиотоксикозы
Б и л а й В. И. Микроскопические грибы — продуценты антибиотиков. К. «Наукова думка», 1961.
Ambrose A., Eos F. Acute and Subacute toxicity of pure citrinin.— Proc. Soc. Exptl. Biol. Med., 59, 1945, 289.
Broom W., Biilbring E., Chapman C. The farmacology of patulin.— Brit. J. Expt. pathol., 5, 1944, 195.
Cunningham K., Freeman G. The isolation and same chemical properties of vindication, a metabolic product of Penicillium viridicatum W e s t I.— Biochem. J., 53, 1953, 328.
Epstein S. S., Andrea I., Ioshi S., Mantel N. Hepatocarcinogenicity of griseofulvin following parenteral administation to infant mise.—Cane. Res., 1967, 1900.
Florey H. W. a. all. Antibiotics. London, 1949.
Forgacs J. Stachybotryotoxicosis and moldy corn toxicosis.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge, Mass., 1965, 87.
Hassenlager E. Nephrotoxicity of mouldy barley. Experimental studies in swine and rats. Proc. symp. Toxinproducing fungi and their importance in animal feeding. Oslo, 1967. »
К i n о s i t a R., S h i с a t a T. On toxic moldy rice.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 111.
Kobayashi L. e. all. Toxicological studies on the yellowed rice by Penicillium islandicum Sop p.— Proc. Japan Acad., 34, 1958, 39.
Kobayashi Y., U г a g u s h i K-, Sakai F. a. all. Toxicological studies on the yellowed rice by Penicillium islandicum S о p p.— Proc. Japan. Acad., 34, 1959, 501.
Kobayashi L. at all. Isolation of two toxic substances from the toxicoum fungus and their chemical and biological propertes.— Proc. Japan. Acad., 34,
736.
Krogh P., Hasselager E. Studies on fungal nephrotoxicity.— Roy. Vet. Agr. Coll., Copenh., Denmark, 1968, 198.
M a г u m о S. Islandiotoxin, a toxic metabilite produced by Penicillium islandicum So pp.— The Waksman Found, of Japan inc., Tokyo, 7, 1962.
Miyake M. at all. Histological studies on the liver injury due to the toxic substances of Penicillium islandicum So pp. — Acta Pathol. Jap., 5,
208.
Miyake М., Saito M. a. all. Development of primary carcinoma in rats by long-term feeding with the yellowed rice by Penicillium islandicum.— Gann.,
1959, 117.
Miyake М., Saito M. a. all. Toxic liver injuries and liver cirhosis induced in mice and rats through long-term with Penicillium islandicum — growing rice.— Acta pathol. Japan, 10, 1960, 123.
Miyake М., Saito M. Liver injury and liver tumurs induced by toxins of Penicillium islandicum So pp. growing on yellowed rice.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 133.
Morooka N. Studies on the toxin products of Penicillium islandicum.
On a toxic pigment produced by surface culture.— Jap. J. Med. Sci., 9,
121.
Paget G., Walpoll A. Some cytological effects of griseofulvin.— Nature, 182, 1958, 1320.
Rice F. Isolation from Penicillium Gilmanii of a substance that causes leucocytosis in rabbits.— Proc. Soc. Exp. Biol. Med., 123, 1966, 189.
Saburo V., Macoto М., Kohei H. Effects of poisons of Penicillium islandicum S о p p. on the metabolism in isolated liver from animals.— Gum. J. Med. Sci., 12, 1963, 73.
Spector W. S. Handbook of toxicology. II. Antibiotics. Philadelph., London, Saunders Co, 1957.
Uragushi K-, Tatsuno T. a. all. Isolation two toxic agents, luteoskyrin and chlorine-containing peptide, from the metabolite of Penicillium islandicum.— Jap. J. Exp. Med., 31, 1961a, 19.
Uraguchi K. a. all. Toxicological approach to the metabolites of Penicillium islandicum S о p p. growing on the rice.— Jap. J. Exp. Med., 31, 1961b, 18.
Uraguchi K. a. all. Acute and chronic toxicity in mice and rats of the fungus mat of Penicillium islandicum added to diet.— Jap. J. exp. Med., 31, 1961c, 435.
Uraguchi K. — Mycotic origin of cardiac beriberi.— 1st. Intern. Congr. Plant, pathol., 14—26. VII 1968, London.
Wilson B., Wilson C. Oxalate formation in moldy feedstuffs as a possible factor in livestock toxic disease.— Am. J. Vet. Res., 22, 1961, 961.
Wilson B., Wilson C. Extraction and preliminary characterization of a hepatotoxic substance from culture Penicillium rubrum.— J. Bact. 1962, 283.
Wilson B. Toxic substances formed by filamentous fungi growing on feedstuffs.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 147.
Wilson B., Harris Т., Hayes A. Mycotoxin from Penicillium puberullum.— Bacter. J., 93, 1967, 1737.
Аспергиллотоксикозы
Акулова H. С. Аспергиллоз птиц. Автореф. канд. дис. М., 1952.
Алексеев И. А.,Беспалько И. Г. К вопросу аспергиллоза птиц.— Тр. науч. произв. совещ. по болезням молодняка сельскохоз. животных и птицы. Псков, 1961, 187.
Антюков М. А. Токсическое влияние грибов рода Aspergillus на функцию желудка у свиней. — Ветеринария, 3, 1965, 67—69.
Антюков М. А. Микрофлора некоторых концентрированных кормов, токсичность грибов рода аспергиллюс и лабораторно-клиническое изучение аспергиллотоксикозов кроликов и поросят. Автореф. канд. дисс. Витебск, 1966.
Аугустинавичюс Б. К характеристике патогенных свойств штаммов Aspergillus flavus для утят при экспериментальном флавоаспергиллозотоксикозе.— Материалы докл. первой научно-производств. конф. по вопросам микозов и микотоксикозов сельскохозяйств. животных и птиц в Литовск. ССР.Дайшядорис, 1965.
Аугустинавичюс Б. Сравнительное изучение токсичности и токсинообразования штаммов Asp. flavus различного происхождения на разных Питательных средах.— Материалы докл. первой научно-производств. конф. по вопросам микозов и микотоксикозов сельскохозяйств. животных и птиц в Литовск. ССР. Кайшядорис, 1965.
Аугустинавичюс Б. Токсинообразование штаммов гриба Asp. flavus на разных питательных средах.— Вопр. патогенеза и профилактики болезней сельскохозяйств. животных и птиц. Вильнюс, 1967.
Галикеев К., Раипов О., Маняшева Р. Влияние афлатоксина В, на динамику образования антител.— Бюлл. экспер. биол. и мед., 5,
1968.
Голодов И. И. К вопросу заболевания свиней аспергиллотоксикозом.— Сб. тр. Куйбыш. научно-исслед. вет. ст., 4, 1965, 137.
Голодов И. И. К вопросу о поражении зерновых и мучнистых кормов грибами, вызывающими микотоксикозы.— Там же, стр. 131.
Голосницкий А. К., Шульгина Е. Ф. К вопросу токсикологии плесневых грибов.— Тр. Ростовск. обл. научно-исслед. вет. ст., 2,
131.
Горленко М. В. Токсины плесневых грибов.— ДАН СССР, 54, 1946,
453.
Г у с т а с А. Микофлора концентратных кормов Литовской ССР и токсичность грибов.— Материалы докл. первой научно-производств. конф. по вопросам микозов и микотоксикозов сельскохозяйств. животных и птиц в Литовск. ССР. Кайшядорис, 1965, 10.
Джилавян X. А. Аспергиллотоксикоз свиней.— Тез. докл. II Совещ. по микотоксикозам., К., 1961, 29.
Долторнязов И. X. Токсические свойства аспергиллов, выделенных из комбикормов.— Докл. ТСХА, 85, 1963, 196.
Долторнязов И. X. Зоологическое исследование комбикормов в отношении грибов из рода аспергиллюс.— Материалы докл. Всесоюзн. науч. конф., поев. 90-летию Казанск. ветер, института. Казань, 1963, 74.
Долторнязов И. X. Влияние влажности и температуры на рост плесневых грибов в комбикорме.— Докл. ТСХА, 95, 1964, 207.
Колесова Л. С. Влияние некоторых факторов на токсинообразование у грибов Aspergillus fumigatus F г. и Asp. niger v. Tieghem. — Пробл. вет. санитарии. Тр. КНИИ ВС, 23, 1964, 245.
Колесова Л. С. Распространение на кормах токсических видов грибов из рода Aspergillus Mich.— Пробл. вет. санитарии. Тр. ВНИИ ВС, 23, 1964, 230.
Кулик Я. I. Вивчення властивостей гороху, ураженого грибом Aspergillus flavus.— Мшробюл. журн. АН УРСР, 19, 1957, 36.
Кулик Я И. Изучение свойств липидов гороха, пораженного грибом Asp. flavus. Автореф. канд. дисс. Баку, 1960.
Левитский Б., Конюкова В. Токсичность кормов, пораженных плесенями.— Ветеринария, 24, 40, 1947.
Марченко Г. Ф. Определение токсичности банальных плесневых грибов на инфузориях.— Материалы докл. Всесоюз. конф. Казань, 1963, 97.
Никитин В. Н., Клименко А. И. Щелочные белки и синтезирующий аппарат ядер клеток.— В сб.: Вопросы биосинтеза, структуры и функций биополимеров. К., 1967, 37.
Носков А. И. Влияние химических и физических факторов на некоторые токсические и патогенные грибки.— ЖМЭИ, 9, 1950, 30—35.
Носков А. И., Шарипов В. М. О токсичности комбикормов, пораженных грибами.— Ветеринария, 1, 1965, 84—86.
О н е г о в А. И., Мельникова М. Ф., Г л у ш к о в а Н. А. О токсикозе свиней, вызываемом грибом Aspergillus niger.— Тр. Кировск. сельскохозяйств. института, 9, 1953, 100—119.
Панасенко В. Т. Токсические и патогенные плесневые грибы.— Микробиол., 10, 1941, 762.
Патурова П., Гусарев А. О токсичности гриба Aspergillus clavatus.— Изв. Рост, института ЭМГ, 24, 1963, 75.
Рапа Т. А. Распространение плесневых грибов в кормах Латвийской ССР.— Материалы докл. первой научно-произв. конф. по вопросам микозов и микотоксикозов сельскохозяйств. животных и птиц в Литовск. ССР. Кайшядорис,
24.
Спесивцева Н. А. Лабораторная диагностика микотоксикозов сельскохозяйственных животных. М., 1961.
Спесивцева Н. А. Микотоксикозы сельскохозяйственных животных и задачи их изучения.— Тез. докл. II совещ. по микотоксикозам. К., 1961* 10—13.
Спесивцева Н. А. Протистоцидные свойства токсических грибов, поражающих корма.— Пробл. вет. санитарии, 1962, 237.
Сталенс А. М., Виана Н. Изучение токсичности различных видов Aspergillus flavus для цыплят.— Тез. XIII Междун. конгр. птицев., К.,
429.
Станкушев Хр. Токсикобиологично испитване на гобички от р. Aspergillus при подраствоци прасета и бременни свине.— Изв. Научно-земл. института за незаразн. болести и зоохигиена, 3, София, 1965, 135.
Шило Ю. М. К вопросу о токсическом действии плесени на организм животных.— Сб. Харьковск. вет. института, 19, Харьков, 1940, 62.
Шило Ю. М. Действие токсинов плесеней из p. Aspergillus на ферментативную активность тканей животных.— Сб. тр. Харьковск. вет. института, 19, 1943, 122.
Шило Ю. М. Изменения в химическом составе плесневых кормов, оказывающих токсическое действие на организм животных.— Тр. Алма-Атинск. н.-и. вет. института, 1949.
Adye G., Mateles К. Incorporation of labeled compounds into aflatoxins.— Biochim. Biophys. Acta, 86, 1964, 418.
Albright J. L., A u s t M. S., В у er s J. H. et al. Moldy corn toxi* cosis in cattle.— J. Am. Vet. Med. Ass., 144, 1964, 1013—1019.
A 1 1 с г о f t R. Aspects of aflatoxicosis in farm animals.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 153.
Allcroft R., Carnaghan R. B. A., Sargeant K., O&rsquo- Kelly G. A toxic factor in Brasilian groundnut meal.— Vet. Rec., 73, 1961, 428.
Allcroft R., Carnaghan R. B. A. Groundnut toxicity- an examination for toxin in human food products from animals fed toxic groundnut meal.— Vet. Rec., 1963a, 75, 259.
Allcroft R., Carnaghan R. B. A. Toxic products in the groundnuts. Biological effects.— Chem. a. Ind. 1963b, 12, 50.
Allcroft R., Lewis G. Aflatoxicosis in animals caused by a mycotoxin in some batches peanuts (Arachis hypogea). — Biochem. J., 88, 1963a, 58.
Allcroft R., Lewis G. Groundnut toxicity in cattle: experimental poisoning of calves and a report on clinical effects in older cattle.— Vet. Rec., 75, 1963b, 487.
All его ft R., Loosmore R. Toxic effects associated with the feeding of groundnuts.— Proc. XVII-th World Vet. Congr. Hanover, 1963c, 175.
Allcroft R., Rogers O., Lewis G., Nabney G., Best P. Metabolism of aflatoxin in sheep excretion of the milk toxin. — Nature, 209,
154.
Ambrecht В. H., Fitzhugh O. G. Mycotoxins II. The biological assay of aflatoxins in Peking white ducklings.— Toxicol. Appl. pharmacol., 6,
421.
Andrei los P. G., Reid G. K. Confirmatory tests for aflatoxin B — J. Ass. off. Agr. Chem., 47, 1964, 801.
Anslow W. K-, RaistrickH. The biochemistry of microorganisms. Fumigatin (3-hydroxy-4-methoxy-2,5-toluquinone) and spinulosin (3,6-dihydroxy-4-methoxy-2,5-toluquinone) metabolic products respectively of Aspergillus fumigatus and Penicillium spinulosum T h о m.— Biochem. J., 32, 1938, 687.
Arai Т., Tatsuya J., Koyama J. Antimicrobial activity of aflatoxins.— J. Bacter., 93, 1967, 59.
Asao Т., Buchi G., Abdel-Kader М., С h a n g S. B., Wick E. L., Wogan G. N. Aflatoxins Bx and Gv— J. Amer. Chem. Soc., 85, 1963, 1706.
Asao Т., Buchi G., Abdel-Kader М. М., Chang S. B., Wick E. L., Wogan G. N. The structure of aflatoxin BЛ and Gv— J. Amer. Chem. Soc., 87, 1965, 882.
Asao Т., Buchi G., Ka der М., Chang S., Wick E., Wogan G. The structure of aflatoxin Bx and Gj.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass. 1965, 265.
Ashley L. М., Hal ver G. E., Gardner W. K-, Wog a n G. N. Crystalline aflatoxins cause trout hepatoma.— Feder. Proc. 24, 1965, 627.
Ashley L. М., Havler G. E., Wogan G. N. Hepatoma and aflatoxicosis in trout.— Fed. Proc. 23, 1, 1964, 105.
Ashworth L. G. Aflatoxins: environmental factors governing occurence in Spanish peanuts.— Science, 148, 1965, 1228.
Asplin F. D.,Cor nagha n R. B. A. The toxicity of certain groundnut meals for poultry with special referense to their effect on ducklings and chickens.— Vet. Rec. 73, 1961, 1215.
Austwick P., Ayerst G. Toxic products in groundnuts: groundnut microflora and toxicity.— Chem. a. Ind., 2, 1962, 55.
Austwick P. K-С., Elphick J. The occurence of toxin-producing isolates in the Aspergillus flavus-oryzae series. — Abstr. 10th Intern. Bot. Congr., Edinburg, 1964, 69.
Austwick P. К. C. The presence of Aspergillus fumigatus in the lungs of dairy cows.— Lab. invest., 11, 1965, 1065.
Bampton S. S. Growth of Aspergillus flavus and production of aflatoxin in groundnut.— Trop. Sci., 5, 1963, 4.
Bar meister H. R., Hesseltine C. W. Survey of the sensitivity of microorganisms to aflatoxin.— Appl. Microb., 14, 1966, 403.
Barnes G. М., Butler W. H. Carcinogenic activity of aflatoxin to rats.— Nature 202, 1964, 1016.
Barnes G. Toxic fungi with special reference to aflatoxin.— Trop. Sci.,
1967, 64.
Basser O., Biliary O. Excretion of aflatoxin in the rat after a single dose (Aspergillus flavus).— Nature, 215, 1967, 882.
Black H. S., A 1 t s с h u 1 A. Gibberellic acid induced lipase and amylase formation and their inhibition by aflatoxin.— Biochem.-Biophys. Res. Comm., 19, 1965, 661.
Black H. S., Giergensons B. Interactions of aflatoxin with histons and DNA.— Plant. Phys., 42, 1967, 731.
Bodin E., Lonormand C. Recherches sur les poisons products pas Г Aspergillus fumigatus.— Ann. Inst. Pasteur, 26, 1912, 371.
Bodin E., Gautier L. Note sur une toxine produits par Г Aspergillus fumigatus.— Ann. Inst. Pasteur, 20, 1906, 209.
Breton LeE., Frayssi net C., Boy G. Sur Г apparition d&rsquo-hepatomes spontaneshez le rat Wistar Role de la toxine de VAspergillus flavus. Interet en pathologie humaine et cancerologie experimentale.— Compt. Rend., 255,
784.
Broadbent J. H., Cornelius J. A., Shone G. The detection and estimmation of aflatoxin in groundnuts and groundnut materials, P. II. Thinlayer chromatographic method.— Analyst, 88, 1963, 214.
Brown G. М. М., Abrams Z. Biochemical studies of aflatoxicosis.— J. Vet. Rec., 32, 1965, 119.
Burnside G. E., S i p p e 1 W. L., For gacs G., G a r 1 1 W. F., A~t wood М. B., Dol E.A disease of swine and cattle caused by eating moldy corn. II. Experimental production with pure cultures of molds.— Am. J. Vet. Rec., 18, 1957, 817.
Burrell N. G., Grundey G. K-, Harkness C. Growth of Aspergillus flavus and production of aflatoxin in groundnuts.— P. V, Trop., Sci., 6, 1964, 74.
Butler W. H. Acute liver injury in ducklings as a result of aflatoxin poisoning.— J. Pat. Bact., 88, 1964a, 189.
?B u t 1 er W. H. Acute toxicity of aflatoxin B± in rats.— Brit. J. Cancer., 1964b, 18, 756.
Butler W. H. Liver injury and aflatoxin.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965.
Butler W. H., Barnes J.M. Toxic effects of groundnut meal containing aflatoxin to rats and quinea-pigs.—Brit. J. Cancer., 17, 1963, 699.
Butler W. H., Barnes J. Carcinoma of the grandular stomack in rats given diets containing aflatoxin.— Nature, 209, 1966, 90.
Butler W. H., С 1 i f f о r d G. Extraction of aflatoxin from rat liver.— Nature, 206, 1965, 1045.
Campbell A. D., Dorsey E., E p p 1 e у R. M. Rapid procedure for extraction of aflatoxin from reanuts, Peanut meal and Peanut butter for bioassay. —J. Ass. Off. Agric. Chem., 47, 1964, 1002.
Cappucci D. T. Aflatoxin and chromosomal studies.—Bull. Envir. Contam. and Toxicol., 1, 1966, 205.
Carnaghan R.B.A. Fungi in human and animal disease: some biological aspects of aflatoxin.— Proc. Roy. Soc. Med., 57, 1964, 414.
Carnaghan R.B.A. Hepatic tumours in ducks fed a low level of toxic groundnut meal.— Nature, 208, 1965, 308.
Carnaghan R. B. A., Sargeant K. The toxicity of certain groundnut meal to poultry.— Vet. Rec., 73, 1961, 726.
Carnaghan R. B. A., Hartley R. D., O&rsquo-K e 1 1 у D. Toxicity and fluorescence properties of the aflatoxins.— Nature, 200, 1963, 1001.
Carnaghan R. B. A., Crawford M. Relationship between ingestion of aflatoxin and primary liver.— Brit. Vet. J., 5, 1964, 120.
Carll W., Forgacs J., Herring A. Toxicity of fungi isolated from food concentrate.— Am. J. Hyg., 60, 1954, 8.
Carll W., Forgacs J., Herring A. S., Mahlandt B. G., Toxicity of Aspergillus fumigatus to animals.— Vet. Med., 50, 1955, 210.
Ceni C., Best a C. Uber die Toxine von Aspergillus fumigatus und Aspergillus flavus und deren Beziehungen zur Pellagra. — Zntbl. Allgem. Pathol,
u. Path. Anat., 13, 1902, 930.
Chain E., Flory H. W., Jennings M. A., Williams T. L. Helvilic acid, an antibiotic produced by Aspergillus fumigatus mut. helvola J u i 11. —J. Exptl. Pathol., 24, 1943, 108.
Chang S. B., Abdel-Kader М. М., Wick E. L., Wogan G. N. Aflatoxin B2. Chemical identity and biological activity.—Science, 142, 1963, 1191.
Cheung K.K., Sim G. A. Aflatoxin Gj*. Direct determination of the structure by the method of isomorphous replacement.— Nature, 201, 1964, 1185.
С i e g 1 e r A., Li llehoj E. B., Peterson R. E., Hall H. H. Microbial detoxication of aflatoxin.— Appl. Microb., 14, 1966, 934.
Ciegler A., Peterson R. E., Lagoda A. A., Hall H. H. Aflatoxin production and degradation by Aspergillus flavus in 20 liter fermentators.— Appl. Microb., 14, 1966, 826.
Clifford G. L., Rees K. R. The action of aflatoxin Bx on the rat liver.— Biochem. J., 102, 1967, 65.
Clifford G. L., Rees K. R. The interaction of aflatoxins with purines and purine nucleosides.— Biochem. J., 109, 1967, 467.
Clifford G. L., Rees K. R., Stevens M. The effect of the aflatoxins BL, Gt, Go on protein and nucleic acid synthesis in rat liver.— Biochem., J., 103, 1967, 258.
Codner R. C., Sargeant K-, Y e о R. Production of aflatoxin by the culture of strains of Aspergillus flavus-отугае on sterilised peanuts. — Biotechn. Bioeng., 5, 1963, 185.
С о о m e s T. G., Sanders G. C. The detection and estimation of aflatoxin in groundnut.— Analyst, 88, 1963, 209.
Cr i s a n E. 4-Dinitrophenylhydrazine spray for the identification of aflatoxin BL on thin-layer chromatoplates.—Contr. Boyce Thomp. Inst., 24, 1968, 37.
Davis N., D i ener U. Inhibition of aflatoxin synthesis by p-amino- bonzoic acid, potassium sulfide and potassium fluoride.— Appl. Microb., 15, 1967, 1517.
Davis N. D., Diener U. Z., Eldridge D. W. Production of aflatoxins Bj and Gx by Aspergillus flavus in a semisynthetic media.— Appl. Microb., 14, 1966, 378.
Davis N. D., Diener U. L., Landers К. E. Factors influencing the production of aflatoxin by Aspergillus flavus growing on laboratory media.— Nat. Peanut. Res. Conf. Proc., 3, 1964, 114.
Davis N., Diener U. Growth (in vitro) and aflatoxin production by Aspergillus parasiticus from various carbon sources. — Appl. Microb., 16, 1968, 158.
Delasus М., Goarin P., Goarin S. Revue d&rsquo-etudes mycologiques et agronomiques faites sur l&rsquo-aflatoxine.— Agron. trop. 21, 1966, 1398.
D i с к i n s F., Jones H. E. H. The carcinogenic action of aflatoxin after its subcutaneous injection in the rat.— Brit. J. Cancer., 17, 1963, 691, 698.
Diener U. L. The mycoflora of peanuts in storage.— Phytopathol., 50, 1960, 220.
Diener U. L., Davis N. D. Toxin-producing ability of Aspergillus flavus strains growth on peanuts an artifical medium.— Phytopathol., 55,
498.
Diener U. L., Davis N. D. Aflatoxin production by isolates of Aspergillus flavus.— Phytopathol., 56, 1966, 1390.
Diener U. L., D a v i s N. D., Salmon W. D., Prickett С. O. Toxin-producing Aspergillus isolated from domestic peanuts.— Science, 142,
1491.
Donald Me D., Harkness C. Growth of Aspergillus flavus and production of aflatoxin in groundnuts.—Trop. Sci., 5, 1963, 149- 6, 1964, 131.
Dorp D. A. et all. Dihydroaflatoxin B, a metabolite of Aspergillus flavus. Remarks on the structure of aflatoxin B.— Rec. Trav. Chim., 82, 1963, 587.
Eldridge D. W., Davis N. D., Diener U. L., Agnihotr i V. P. Aflatoxin production by Aspergillus flavus in a chemically defined medium.— Phytopathol., 55, 1965, 498.
Falk H. L., Thompson S. J., К о t i n P. Metabolism of aflatoxin BЛ in the rat.—Am. Assoc. Cancer. Res. Proc., 6, 1965, 18.
Fischbach H., Campbell A. D. Note on detoxication of the aflatoxins.— J. Assoc. Offic. Agr. Chem., 48, 1965, 28.
Flat la J. Feeding experiments with aflatoxin-contaminated groundnut meal to bulls. Toxin-producing fungi and their impor. in animal feeding.— Proc. symp. at Norvey Agr. coll., 1967.
Forgacs J., Carll W. Mycotoxicoses.— Edv. in veterin., 7, 1962, 73.
Forgacs J., Carll W. T. Mycotoxicoses: toxic fungi in tobaccos.— Science, 152, 1966, 3729, 1634.
Forgacs G., Carll W. Т., Herring A. S., M a h 1 a n d t В. G. A toxic Aspergillus clavatus isolated from feed pellets.— Am. J. Hyg., 60, 1954, 15.
Friedman L., WoganG. Effects of aflatoxine on enzyme induction and nuclear RNA metabolism in rat liver.— Feder. Proc., 25, 1966, 662.
F u к u i М., V a s u d a J. Serological studies on Aspergillus fumigatus.— Mycopathol. e. mycol. Appl., 14, 1961, 39.
Fumio М., KnightS. Toxicity and chemosterilizing activity of aflatoxin against insects.— Jecon Enthomol., 60, 1967, 871.
Gabliks G., Schaeffer W., Friedman L., Wogan G. Effect of aflatoxin Bt on cell cultures.— J. Bact., 90, 1965, 720.
Gardiner E. E. A comparison of the toxicity to poults and chicks of a certain peanut oil meal.— Poultry Sci., 41, 1962, 1348.
Glister G. A., Williams T. L. Production of gliotoxin by Aspergillus fumigatus mut. helvola.— Nature, 153, 1944, 651.
Hall A., Newborne P., Wogan G. Effect of amino acid addition to peanut meal diets in ducklings.— Feder. Proc., 23, 1964, 200.
Ha 1 ver J. Aflatoxicosis and rainbow trout hepatoma.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 209.
Halver J., Ashley L., Wogan G. Acute aflatoxicosis in rainbow trout and Coho salmon.— Feder. Proc., 25, 1966, 662.
Harding G. G., Done G. Т., Lewis G., A 1 1 с г о f t R. Experimental groundnut poisoning in pigs.— Res. Vet. Sci., 4, 1963, 217.
Hartley R., Nesbitt B., O&rsquo-К e 1 1 у G. Toxic metabolites of Aspergillus flavus.— Nature, 198, 1963, 1056.
Haenni A. L., Barbier М., Lederer E. Sur la structure de aspergillomarasmine.— Ztrbl. Bact., 1964, 118, 333.
Hayes A. W., Davis N. D., D i ener U. L. Effect of aeration on growth and aflatoxin production by Aspergillus flavus in submerged culture.— Appl. Microb., 14, 1966, 1019.
Heathcote G. L., Child G. G., Dutton M. F. The possible role of kojic acid in the production of aflatoxin by Aspergillus flavus.— Biochem. J., 95, 1965, 23.
Henri ci A. An endotoxin from Aspergillus fumigatus.— J. Bact., 36, 1938, 278.
Hensel L., Bisping W., SchimmelpeeningH. Aspergillus abort beim Pferde.— Berl. u. Munch, tierarztl. Wochschar., 74, 1961, 290.
Hesseltine C. W., Shot w oil G. L., Ellis G. G., Stubblefield R. D. Aflatoxin formation by Aspergillus flavus.— Bact. Rev., 30,
795.
Hesseltine C. W., S h о t w e 1 1 O. L., Smith M. L., Shannon G. MM Vandegraf t E., Goulden M. Laboratory studies on the formation of aflatoxin in forages.— Mycologia, 60, 1968, 304.
Hintz H., Booth A. et oth. Aflatoxin toxicity in swine—Proc. Soc. Exptl. Biol. Med., 124, 1967, 266.
Hodges F. A., Z u s t G. K-, Smith H. K., Nelson A. A., Arm • brecht В. H., Campell A. D. Mycotoxins: aflatoxin isolated from Penicillium puberulum.— Science, 145, 1964, 1439.
Homer S., Black B., Girgenson B. Interactions of aflatoxin with histones and DNA.— Plant Physiol., 42, 1967, 731.
Huhtanen C. N., Pensack J. M. Effect of antifungal compounds on aspergillosis in hatching chick embryos.— Appl. Microb., 15, 1967, 102.
Iackson C. R. Some effects of harvesting method and drying conditions on development of aflatoxins in peanut.— Phytopath., 57, 1967, 1270.
Iongh H. D., Beer thuis R. K-, Vies R. O., Barrett С. B., Or d W. O. Investigation of the factor in groundnut meal responsible for «turkey X disease».— Bioch. Bioph. Acta, 65, 1962, 548.
Iongh H., Pelt J.G., Ord W. O., Barrett С. B. A semi-quantitative determination of aflatoxin В in groundnut meal, groundnuts, an peanut butter.—Vet. Rec., 76, 1964, 901.
Iongh H., Vies R. O., Pelt J. G. Milk of mammals fed on aflatoxin containing diet.— Nature, 202, 1964 , 466.
Iongh H., Vies R., Vogel O. The occurence and detectiori of aflatoxins in food.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 35.
Iizuka H., Iida M. Maltoryzine, a new toxic metabolite, produced by a strain of Aspergillus oryzae var. microsporus isolated from the poisonous malt sprout.— Nature, 196, 1962, 681.
ones H., Rako G., Hemze D. Studies on Aspergillus flavus. I. Biological properties on crude and purified aspergillic acid.— J. Bact., 45, 1943, 461.
Jacquet G., Boutillonnes P., Cicile G. Observation sur la tixicite $ Aspergillus clavatus pour des animaux.— Bull. Acad. Vet. franc., 36, 1963, 199.
Jacquet J., Boutibonnes P. Procede de detection rapide des aflavotoxines par chromatographie en couche mince application a la microbiologie alimentaire.— Compt. Rend. Acad. agr. France, 53, 1967, 1244.
Jones H. С., Black Н. S., А 1 t sc h u 1 A. M. Comparison of the effects of gibberellic acid and aflatoxin in germinating seeds.— Nature, 214.,
171.
Juhasz S., Greczi E. Extracts of mould-infected groundnut samples in Tissue culture.— Nature, 203, 1964, 861.
Kinosita R., Shicata T. On toxic moldy rice.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 111.
Kohler H., Schumacher A. Licht und elektroneoptische Untersuchungen zur Lebenzirrose nach experimenteller Aflatoxinen giflung bei Entenkune.— Ztrbl. Vet., Reiche A, 14, 1967, 395.
Me С о w e n М. C., Callender М. E., L awl is G. F. Fumagillin (H = 3), a new antibiotic with amebicidal properties. — Science, 113, 1951, 202.
Kray bill H. F., Shim kin М. B. Carcinigenesis related to foods contaminated by processing and fungal metabolites.— Adv. Cancer. Res., 8,
191.
Krogh P., Hasselager E., Hal d E., Kj 0 1 1 er A. Studies on the toxicity of Danish Aspergillus flavus strains.— Roy. Vet. a. Agr. Coll. Copenhagen, 1966, 126.
Krogh P. Investigation on mycotoxicoses in Denmark.— Proc. symp. at Agr. Coll. of Norway «Toxin-producing fungi and their importance in animal feeding». Oslo, 1967.
Krogh P. The pathology of mycotoxins.— Abstr. thof papers 1st Intern. Congress of Plant pathology. London, 1968, 109.
Krogh P., Hasselager E. Studies on fungal nephrotoxicity.— Roy. Vet. a. Agr. Coll. Copenhagen, 1968, 198—214.
Krogh P. Mykotoksikose.— Medlemsblad for danske Dyrlaeforening, 50,
69.
Lacassagne P. Carcinogenic action of certain natural substances introduced into food.— Vilast Livilisationskr., 12, 1967, 5.
Lancaster М., G e n к i n s F., P h i 1 p J. Toxicity, associated with certain samples of groundnuts.— Nature, 192, 1961, 1095.
Lee W. V. Quantitative determination of aflatoxin in groundnut products.— Analyst, 90, 1965,305.
Lee L., Yatsu L., GoldblattL. Aflatoxin contamination. Electron microscopic evidence of mould penetration (Aspergillus flavus).— J. Amer. Off. Chem. Soc., 17, 1967, 331.
Legator M. S., Withrow A. Aflatoxin: effect on mitotic division in cultured embryonic lung cells. — J. Assoc. Off. Agr. Cem., 46, 1964, 1007.
Legator M. S., Zuffantes М., Harp A. R. Aflatoxin: effect on heteroploid human embrionic lung cells.— Nature, 208, 1965, 345.
Legator M. Biological effects of aflatoxin in cell culture.— Bacter. Rev.,
1966, 471.
Lillehoj E., Ciegler A. a. a. Aflatoxin Gj uptake by cells of Flavobacterium aurantiacum.— Canad. J. Microb., 13, 1967, 629.
Lillehoj E., Ciegler A. Binding and resulting toxic effects of aflatoxin Bx on Bacillus megatherium.— Bact. Proc., 1968, 2.
Loosmore R. М., Harding G. D. G. A toxic factor in Brasilian groundnut causing liver damage in pigs.— Vet. Rec., 73, 1961, 1362.
Loosmore R. М., Markson L. M. Poisoning of cattle by Brasilian groundnut meal.— Vet. Rec., 73, 1961, 813.
Lorna G. L. Induction of chromosoma aberrations by aflatoxin.—Nature, 205, 1965.
Lowenstein L. М., Lee F. L. Hepatic cell division in aflatoxin toxicity.— Feder. Proc., 25, 1966, 662.
Madhavan Т., Gopalan C. The effect of dietary protein on carcinogenesis of aflatoxin — Arch. Patholol., 85, 1968, 133.
Mateles R., Adye J. Production of aflatoxin in submergened culture.—Appl. Microb., 13, 1965, 208.
Mateles R., Wogan G. Aflatoxins.— Adv. in Microb. Physiol., 1, 1967, 25.
Menzel A. E. O., WistersteinerO., HoogerheideJ. C.— The isolation of gliotoxin and fumagatin from cultures of Aspergillus fumigatus.— J. Biol. Chem., 152, 1944, 419.
M e r w e K. J., S t e у n P. S., F о u r i e L., Scott De В., T h e ron J. J. Ochratoxin A, a toxic metabolic produced by Aspergillus ochraceus W i 1 h.— Nature, 205, 1965, 1112.
Merwe K. J., Fourie L., Scott B. On the structure of the aflatoxins.— Chem. a. Ind., 1963, 1660.
Minne J. A., Adelaar T. F., Terblanche М., S m i t J. D. Groundnut poisoning due to aflatoxin in stock in South Africa.— J. S. Afr. Vet. Med., 35, 1964, 7.
Miyaki K-, Aibara K-, Miura T. Resistance of aflatoxin to chemical and biological changes by gamma irradiation.— Probl. Food Preserv. Irradiat., Vienna, 1967, 57.
Moody D., M о d у D. P. Toxic products in groundnuts.— Nature, 198,
284.
M о г с о s S. R., L e b s h t e i n A. K. Proteins and toxicity. The effect of different dietery levels of protein on the changes produced by groundnut toxin in chiks.— J. Arab. Vet. Med. Ass., 23, 1963, 375.
Moreau C., Moreau M. Un danger pour le betail nourri de plantules fourrageres cultvees en geroirs: La pullulation dune moisissure toxique VAspergillus clavatus, cause des accidents mortels.— Compt. Rend. Acad. agr. France, 46,
441.
Moreau C. Moisissures toxiques allimentation.— Encyclopedic Mycologique, 35. Paris, 1968.
M u г a с a m i H., T a к a s e S., I s h i i T. Non-productivity of aflatoxin by Japanense industrial strains of Aspergillus.— J. Gen. Appl. Microb., 13,
323.
Nabney J., Nesbitt B. F. Determination of the aflatoxins.— Nature, 203, 1964, 862.
Nesbitt B. F., O&rsquo-K e 1 1 у G., Sargeant K., Sheridan A. Toxic metabolite of Aspergillus flavus.— Nature, 195, 1962, 1062.
N e s h e i m S. Mycotoxins. Studies of the rapid procedure for aflatoxins in peanuts, peanut meal and peanut butter.— J. Assoc. Off. Agr. Chem., 47, 1964, 1010.
Newberne P. М., Carlton W. W., Wogan G. N. Hepatomas in rats and hepatorenal in jury in ducklings fed peanut meal or Aspergillus flavus extract.— Pathol. Vet. J., 1, 1964, 105.
Newberne P. М., Wogan G. N., Carlton W. W., Kad a г М. M. A. Histopathologie lessions in ducklings caused by Aspergillus flavus culture extracts and crystalline aflatoxins.— Toxicol, appl. pharm., 6, 1964 , 542.
Newberne P.M. Carcinogenicity of aflatoxin-contaminated peanuts meals.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 187.
Newberne P., Haut C., Wogan G. Neoplasts in the rat associated with administration of urethan and aflatoxin.— J. Amer. Off. Chem. Soc.,
331, 1967.
Nyirody I., Bondar M. Vizsgalatok a hasai abraktak armanyokban az Aspergillus flavus elofordulascra, es a torzsek aflatoxin-kepzesere.— Majyar allatorv. Lapya, 8, 1966, 352.
Parrish F. W., Wiley B. G., Simmons E.G., Long L. G.— Production of aflatoxins and kojic acid by species of Aspergillus and Penicillium — Appl. Microb., 14, 1966, 139.
Petit G. P., Riviere R., Perreau P., Pagot G. Rechrches sur l`aflatoxine. Revue des travaux effectues pendant le premier semestre 1964 dans les laboratoires centraux de IIE М. V. T.— Rev. Elev. Med. Vet., 17, 1964, 239.
Petterson G. On the biosynthesis of toluquinones from Aspergillus fumigatus. I. The biogenetic role of orsellinic acid and orcinol.— Acta Chem. Scand.,
1964, 1202.
Platonov N. The effect of feeding toxic groundnut meal to chickens on oxidized pyridine nucleotides levels of liver and serum.— Canad. J. Comp. Med. Vet. Sc., 29, 1965, 23.
Pong R., Wogan G. Effects of aflatoxin Bx on oxalolamine hydrolase induction in rat liver.— Fed. Proc., 25, 1966, 662.
Pons W. А., С о 1 d b 1 a t t L. A. The determination of aflatoxin in cottonseed products.— J. Am. Oil. Chem. Soc., 42, 1965, 471.
Raper K., Fennel D. The genus Aspergillus. Baltimore, 1965.
R a u E. М., T i 1 d e n E. B., Koenig V. L. Partial purification and characterization of the endotoxin from Aspergillus fumigatus.— Mycopathol. et mycol. Appl., 14, 1961, 347.
Richmond G. W., Suteliffe N. H., Daniels N., Russel E., Coppock G. Factors other than groundnut in the production of aflatoxin.— Vet. Rec., 34, 1962, 962.
Robert М., В a r 1 i e г М., Lederer E., RouxL., BiemannK., Vetter W. Two new natural phytotoxins: aspergillomarasmines A and В and their identity to lycomarasmine and its derivativer.— Bull. Soc. Chim. France, 1962, 187.
Robertson F., Pons W., Goldblatt L. Preparation of aflatoxins and determination of their ultraviolet and fluorescent characteristics.— J. Agr. Food Chem., 15, 1967, 798.
Rogers A. E., Newberne P.M. The effects of aflatoxin BA and dimethylsulfoxide on thymidine-H uptake and mitosis in rat liver.— Cancer Res.,
1967, 855.
Rudquist L. Haemolytic, toxic and proteolytic effects of filtrates from Aspergillus fumigatus.— Proc. symp. at Norvey Agr., Coll., 1967.
S a 1 1 i n e n V. Keuhko aspergillosi.— Duodecim., 79, 1963, 927.
Salmon W. D., Newberne P. M. Occurence of hepatomas in rats fed diets containing peanut meal as a major source of protein.— Cancer. Res., 23, 571.
Sargeant K., O`Kelly G., Carnaghan R. В. A., A1 1 croft R. The assay of a toxic principle in certain groundnut meals. — Vet. Rec., 73, 1961, 1219.
Sargeant K-, Sheridan A., O&rsquo-K e 1 1 y, Carnaghan R. B. A. Toxicity associated with certain samples of groundnuts.— Nature, 192, 1961, 1096.
Schindler A., Palmer I. G., Ei sen berg W. V. Aflatoxin Production by Aspergillus flavus as related to various temperatures.— Appl. Microb., 15, 1967, 1006.
Schmidt E. L., В a n с о 1 e R. О. Detection of Aspergillus flavus in soil by immunofluorescent staining.— Science, 136, 1962, 776.
Shoental R. Liver changes and primary liver tumours in rats given toxic guinea pig diet.— Brit. J. Cancer, 15, 1961, 812.
Shoental R., White A. F. Aflatoxins and «albinism» in plants.— Nature, 205, 1965, 57.
Schroeder H. W. Effect corn steep liquor on mycelial growth and aflatoxin production in Aspergillus parasiticus.— Appl. Microb., 14, 1966, 381.
Schroeder H. W., Ashworth L. J. Aflatoxins in Spanish peanuts in relation to pod and kernel condition.— Phytopatol., 55, 1965, 464.
Scott P. М., WalbeekW. V., Forgacs G. Formation of aflatoxins by Aspergillus ostianus W e h m.— Appl. Microb., 15, 1967, 945.
Shank R.C., Wogan G. N. Effects of aflatoxin BL on some aspects of liver metabolism.— Fed. Proc., 23, 1964, 200.
Shank R. C., Wogan G. N. Distribution and excretion of C14 labeled aflatoxin in rat.— Feder. Proc., 24, 1965, 627.
Schuetz J., Motz R., Schafer M. Zur Toxizitat von Aspergillus flavus haltigen Malzkeimen.— Vet. Med., 1966, 458.
ShotwellO. L., HesseltineR. D., Stubblefield R. D., Sorenson W. G. Production of aflatoxin on rice.— Appl. Microb., 14,
425.
Smith R. H. The influence of toxins of Aspergillus flavus on the incorporation of C14 leucine into proteins.— Biochem. J., 88, 1963, 50.
Smith R. H. The ihibition of amino acid activation in liver and Escherichia coli preparation by aflatoxin in vitro.— Biochem., J., 95, 1965, 43.
Smith R. H., Me Kernan W. Hepatotoxic action of chromatographicaly separated fraction of Aspergillus flavus extracts.— Nature, 194, 1962, 1301.
Spebbury J. Т., Wilkinson S. Isolation of fectuclavine and two new clavine alkaloids from Aspergillus fumigatus. — J. Chem. Soc., 1961, 2085.
Spensley P. C. Aflatoxin, the active principle in Turkey «X» disease.— Endeavour, 22, 1963, 75.
Spensley P. C. Aspergillus flavus and groundnut toxicity.— Nature, 197, 1963, 31.
S t e у n P. S., M e r w e K. J. Detection and estimation of ochratoxin A.— Nature, 211, 1966,418.
Stubblefield R. D., ShotwellO. L., HesseltineC. W., Smith M. L., H a 1 1 H. H. Production of aflatoxin on wheat and oats: measurement with a recording densitometer.— Appl. Microbiol., 15, 1967, 186.
S v о b о d a D., Grady H. D., Higginson G. Aflatoxin BL injury in rat and mankey liver.— Am. J. Pathol., 49, 1966, 1023.
Taber R. A., Schroeder H. W. Aflatoxin producing potential of isolate of the Aspergillus flavus oryzae group from peanuts (Arachis hypogaea) .—Appl. Microbiol., 15, 1967, 140.
Teunisson D., Robertson G. Degradation of pure aflatoxins by Tгtrahyпета pyriformis.— Appl. Microbiol., 15, 1967, 1099.
Tilden A. E., Freeman S., Lombard L. Further studies of the Aspergillus endotoxins.— Mycopath. et mycol. Appl., 20, 1963, 25.
Tilden E., Williamson W., Koenig V. Preparation and properties of the toxins of Aspergillus fumigatus and Aspergillus flavus.— Bact. Soc. Amer. Bacter., 1, 1960, 138.
Tran Van Ky P., Haves R., Biquet J., Leys J. C. Localisation comparee des precipitines anti Aspergillus fumigatus dans les globulines immunes du serum des lapins hyperimmunises et des malades atteins d&rsquo-aspergillonie pulmonaire.— Ann. de Г Inst. Pasteur, 110, 1966, 86.
Trager W. Т., Stoloff L., Campbell A. D. A comparison of assay procedures for aflatoxin in peanut products.— J. Ass. off. Agr. Chem., 47,
993.
Tulpule P. G., Madhavan T.V., SopalonC. Effect of feeding aflatoxin to young monkeys.— Lancet, 7, 1964, 962.
Ver ret t M. G., M a r 1 i a с G. P., Me L a u g h 1 i n G. Use of the chicken embryo in assay of aflatoxin toxicity. — J. Ass. off. Agr. Chem., 46,
1003.
Vogel P., D e R h e e, V a n R., Koelensmid B.A rapid screening test for aflatoxin-synthesizing Aspergilliol the flavus-oryzae group.— J. Appl. Bact., 28, 1965, 213.
Voldrich L., Kusak V., Tichy S. Vpliw Aspergillia niger na dycaci cesty pri vyrobe kyseliny citronove. — Ceskocl. otolaryngol., 13, 1964, 220.
W a n n о p С. C. Groundnut toxicity in poultry: turkey X disease.— Brit. Vet. J., 119, 1963, 174.
Warmelo К. T. The fungus flora of stock feeds in South Africa.— J. Veter. Res., 34, 1967, 439.
W е г с h S. С., О е s t е г Y. Т., Friedemann Т. Е. Kojic acida convulsant.— Science, 126, 1957, 450.
Wilson B.G., Wilson С. H. Toxin from Aspergillus flavus: production on food materials of substance causing tremors in mice.— Science, 144, 1964, 177.
Wilson B. G. Toxins other than aflatoxins produced by Aspergillus flavus.— Bact. Rev., 30, 1966, 478.
Wilson B., Teer P., Borney G., Blood F. Relationship of aflatoxin to epizootics of toxic hepatitis among animals in Southern United States.— Amer. J. Vet. Res., 8, 1967, 1, 17.
Wogan G.N., Wich E. L., Dunn C.G., Scrimshaw N. S.— Toxic metabolites produced by Aspergillus flavus.— Fed. Proc., 22, 1963, 611.
Wogan G. N., Newberne P. M. Characteristics of the bile duct hyperplastic response to aflatoxin in ducklings.—Fed. Proc., 23, 1964, 200.
Wogan G. N., Friedman M. A. Effects of aflatoxin Bx on tryptophan pyrrolase inducton in rat liver.— Fed. Proc., 24, 1965, 627.
Wogan G. N. Experimental toxicity and carcinogenicity of the aflatoxins.— In: Mycotoxins in foodstuffs. Cambridge Mass., 1965, 163.
W о g a n G. N. Chemical nature and biological effects of the aflatoxins.— Bact. Rev., 30, 1966, 460.
Wogan G., Edwards G., Shank R. Excretion and tissue distribution of radio-activity from (Aspergillus flavus) aflatoxin = C14 in rat.— Cancer Res., 7, 1967, 1729.
Wragg J., Ross V., Legator M. Effect of aflatoxin Bj on the desoxyribonucleic acid polymerase of Escherichia coli — Proc. Soc. Exptl. Biol. Med., 15, 1967, 105.
Wynston L. K., Evelyn Т. B. Chromatographic fractionation of Aspergillus endotoxins.— Mycopathol. et mycol. Appl., 20, 1963, 272.
Wynston L. K-, T i 1 d e n E. Chromatographic fractionation of Aspergillus endotoxins.— Mycopathol. et mycol. Appl., 20, 1963, 272.
Z i j d e n A. S. M. van der, Koelensmid B. W., В о 1 d i n g h G., Barrett С. Б., О r d W. O., PhiJp G. Aspergillus flavus and turkey X disease.— Nature, 195, 1962, 1060.
Стахиботриотоксикоз
Авр ар об А., Михайлюков H. О микотоксикозе крупного рогатого скота.— Ветеринария, И, 1967, 51.
Антонец Г. И. Изменение электрокардиограммы у крупного рогатого скота при стахиботриотоксикозе.— В сб.: Стахиботриотоксикоз крупного рогатого скота. К., Изд-во УАСХН, 1962.
Аскалонов С. П. Патогенность грибка St. alternans для рогатого скота и лабораторных животных. — В кн.: Новое грибковое заболевание лошадей. Стахиботриотоксикоз. К., Изд-во АН УССР, 1949, 34.
Б а к а й С. М. Гриб St. alternans, его биология и полевая экология.— Науч. тр. Укр. института экспер. ветеринарии, 12, 1944, 21.
Б а к а й С. М. Токсическая и атоксическая разновидность плесневого гриба Stachybotrys alternans Bon. Автореф. дисс. Харьков, 1956.
Б а к а й С. М. Микологические исследования при лабораторной диагностике стахиботриотоксикоза.— В сб.: Микотоксикозы человека и сельскохозяйственных животных. К., Изд-во АН УССР, 1960.
Бахтин B.C. Грибные вредители книг. Дневник Всесоюзного съезда ботаников в Ленинграде в январе 1928 г. Л., 169—170.
Б а ш м а к о в а Е.В. Вспышка стахиботриотоксикоза у лошадей в Ростовской области. — Тез. II совещ. по микотоксикозам человека и сельскохозяйств. животных. К., Изд-во АН УССР, 1961, 77.
Б и л а й В. И. Ядовитые грибы на зерне хлебных злаков. К., Изд-во АН УССР, К., 1953.
Б и л а й В. И. О специфичности токсинов и антибиотиков у микроскопич